Nadeshiko_w_single

¥18,590 including tax
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Nadeshiko - White
A piece of Earring | a brooch
Porcelain, Silver

By Q_ Hisashi Shibata (Jewelry)
with acoya keshi pearl


和菓子の木型をもとにして作っていただいたジュエリーがオランダから届きました。
平戸の250年続く熊屋さんのもっていらっしゃる和菓子の型から型を選び、オランダで活躍するアーティストにジュエリーにしてもらったものです。
これを作ってくれたQさんQ Hisashi Shibataはオランダに十七年在住、活躍しているアーティスト。衣・食に関わる作品、ジュエリーを制作 。
またパフォーマンスなど独自のユーモアに繊細さを見せる作品を手がけます。
なでしこの木型のジュエリー 。Acoyaからケシの真珠を選びそっとジュエリーに合わせて頂いています。

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私は人と自然とのやりとりで生まれる感覚や文化の発達がとても大切だと思えます。自然に畏怖の念を持ち、この自然環境ゆえに研ぎ澄まされた感覚を養ってきた私たち。
そこから生まれた、菓子文化や様々なものは全て自然と人との心通う共作で生まれたものでした。近代、自然環境のことなど顧慮せず、経済の成長しか考えてこなかった私たちがもう一度大切にすべきことだと感じます。
和菓子、そして菓子木型も、私たちの自然との心のやりとりが生んだ文化であると思います。このプロジェクト “a kind of sweet”は、この木型を菓子だけでなくジュエリーにも応用し、私たちが大切にしてきたものをもう一度振り返る機会となるようにとも思っています 。
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The jewelry inspired by the Japanese wooden mold of Japanese sweets was brought over the Netherlands.
I personally selected some wooden molds for Japanese sweets that Kumaya, a confectionary shop operating for 250 years in Hirado, Nagasaki prefecture, has.
Then, I gave these molds to the artist who is living in the Netherlands to use in creating jewelry.
This jewelry refered to a flower wooden mold “Nadeshiko, “ is next to delicious Japanese sweets.
Q-san, the artist who made this jewelry, has been living and working in Amsterdam for 17 years.
He also does performances and other works that show his unique sense of humor and delicacy. 
He selected Keshi pearls from Acoya to gently match this Nadeshiko jewelry.

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I found that it’s most important to develop senses and culture from the improved interaction between humans and nature. We awe nature and have developed finely honed senses due to this natural environment. The confectionary culture and various things that emerged from this environment have all been created through the heartwarming collaboration between nature and humans. I feel that these are things that we should cherish once again, as we have been thinking about only economic growth without considering the natural environment in modern times.
I think Japanese confectionery and its wooden molds are the cultures that resulted in our heartwarming dialogue with nature.
I hope this project, “A Kind of Sweet” won’t be only about sweets but also jewelry. In addition, I hope that it will give us a chance to look back on what we have cherished the most.